Koningin Máxima komende week naar India

Vorsten

29-06-2014 07:50:00

DEN HAAG – Koningin Máxima is vanaf maandag drie dagen in India. Ze begint haar reis in New Delhi. Dinsdagmiddag en woensdag is ze in Mumbai. Ze gaat als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

De reis staat in het teken van inclusieve financiering, waarbij consumenten en kleine ondernemers toegang krijgen tot bijvoorbeeld een lening of spaarrekening. Dat is in veel niet-westerse landen nog niet vanzelfsprekend. Van de 1,2 miljard Indiërs maken er zo’n 500 miljoen nog geen gebruik van het formele financiële systeem. Dit zijn vaak mensen in armoedesituaties en burgers in afgelegen gebieden, maar ook kleine en middelgrote bedrijven. Dat belemmert de economische groei van de mensen, ondernemingen en het land.

Máxima bezoekt India op uitnodiging van de gouverneur van de Reserve Bank of India, Raghuram G. Rajan. De bank houdt zich al jaren bezig met inclusieve financiering en probeert onder meer de strenge Indiase eisen die aan het openen van een bankrekening worden gesteld, te versoepelen.

De koningin spreekt in Delhi onder meer met de minister van Financiën, Arun Jaitley. In Mumbai heeft ze een bijeenkomst met de directeuren van de bankiersassociatie en de Wereldbankgroep. Verder staat onder meer een toespraak bij de Reserve Bank of India op het programma.

Meer Vorstenhuizen