Koningin Rania waarschuwt op CNN voor IS

Vorsten

2014-10-19 11:08:00

AMMAN – CNN zendt zondagmiddag een interview uit met koningin Rania van Jordanië. In het interview waarschuwt de Jordaanse koningin voor de opkomst van extremisme in buurland Syrië en Irak, en roept ze religieuze gematigden in het Midden-Oosten op om mee te vechten ‘voor onze levens en die van onze kinderen’.

Rania is de echtgenote van koning Abdullah, een westerse bondgenoot in de regio. Ook Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn voor de strijd tegen terreurgroepering Islamitische Staat (IS) gestationeerd in Jordanië. ”Ik denk dat we ons allemaal zorgen moeten maken over extreem geweld”, vertelt koningin Rania aan CNN. ”Niemand kan eigenlijk denken dat het zijn probleem niet is, want dat is het wel.”

”We moeten inzien dat het onze strijd is. Historisch gezien vertrouwen de extremisten altijd op de inschikkelijkheid van gematigden. Ze denken dat we niet van plan zijn iets te doen en kunnen zich mobiliseren. We moeten in actie komen. Ieder van ons heeft een rol om mee te vechten.”

Onderwijs

Koningin Rania beschouwt onderwijs als een goed middel tegen bestrijding van niet alleen armoede en werkloosheid, maar ook tegen extremisme en instabiliteit. Ze wijst er echter op dat de scholen in Jordanië, de ziekenhuizen en de economie de toestroom van Syrische vluchtelingen nauwelijks aankunnen.

Het interview met koningin Rania is zondagmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd te zien in het programma Connect The World.


Meer Vorstenhuizen