Koningspaar bedankt Poolse veteranen

Vorsten

24-06-2014 17:07:00

WARSCHAU – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmiddag in Warschau persoonlijk Poolse veteranen bedankt voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland. “U heeft het geweldig gedaan. Heel hartelijk dank”, zei de koning onder meer tegen Marian Slowinski, de oudste nog levende bevrijder van Breda.

Willem-Alexander had eerder op de dag na een gesprek met president Bronislaw Komorowski al gezegd uit te kijken naar de ontmoeting met het dozijn veteranen. “Het is een eer hen te ontmoeten. Hun persoonlijke verhalen onderschrijven hoe belangrijk vrijheid is”, aldus de koning.

Het treffen vond plaats bij het monument voor de 1e Poolse Pantserdivisie van generaal Stanislaw Maczek, waar in aanwezigheid van het koningspaar ook het Poolse deel van de ‘Liberation Route’ werd geopend. Die bevrijdingsroute voert van Normandië via Nederland naar Noord-Duitsland, met een vertakking naar Polen, waar een kwart van de bevrijders van Nederland vandaan kwam.

Opstand

Behalve het monument bezochten Willem-Alexander en Máxima ook het Museum van de Opstand van Warschau. Daar kreeg het Nederlandse gezelschap uitleg over de plannen om bij het in 1943 met de grond gelijkmaakte vernietigingskamp Sobibor een bezoekerscentrum en gedenkplek te maken. In Sobibor werden 34.000 Nederlandse Joden vermoord en Den Haag betaalt samen met Polen, Israël en Slowakije mee aan het initiatief.

Het koningspaar maakte ook een korte rondgang door het museum dat herinnert aan de opstand van de Polen tegen de Duitse bezetter, die op 1 augustus 1944 begon en 63 dagen duurde . “Iedereen die het verleden overdenkt, begrijpt hoe belangrijk het is dat we samen onze vrijheid veilig stellen”, zei de koning voorafgaand aan het museumbezoek. De Polen verloren de strijd en Warschau werd vrijwel geheel vernietigd.

Meer Vorstenhuizen