Koningspaar bij plechtigheid in Eindhoven

Vorsten

23-07-2014 16:13:00

EINDHOVEN – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmiddag op vliegbasis Eindhoven aanwezig geweest bij de aankomst en het uitladen van 2 militaire transporttoestellen met 40 kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp vorige week donderdag in Oekraïne.

De plechtigheid op de dag van nationale rouw werd onder andere ook bijgewoond door de Belgische prins Laurent en de Australische gouverneur-generaal Peter Cosgrove. In het vorige week neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines, dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, zaten onder meer 37 Australiërs en 6 Belgen. Van de 298 omgekomen inzittenden hadden 193 een Nederlands paspoort.

Even na 16 uur werd op het vliegveld en in de rest van Nederland een minuut stilte in acht genomen. Daarna begon het uitdragen van de kisten, hetgeen bijna 5 kwartier in beslag nam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima pakten regelmatig elkaars hand vast terwijl ze toekeken hoe militairen de kisten naar de gereedstaande rouwauto’s brachten.

Aan het einde van de middag vertrokken de 40 lijkwagens onder applaus van de honderden belangstellenden op de basis, waar ook veel nabestaanden bijeen waren gekomen, in kolonne van Eindhoven naar Hilversum, waar de stoffelijke resten worden geïdentificeerd. Het koningspaar dat een buiging maakte naar de aanwezige nabestaanden, kreeg van hen bij vertrek ook applaus.

Meer Vorstenhuizen