Koningspaar herdenkt D-day deze week

Vorsten

02-06-2014 08:27:00

DEN HAAG – Het koningspaar herdenkt deze week in Normandië D-day, de geallieerde invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is dit jaar op vrijdag 6 juni precies 70 jaar geleden dat de geallieerde troepen op het strand van Normandië landden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen de dag met een nationale herdenking van Nederland in het Normandische plaatsje Arromanches-les-Bains. Vervolgens wordt er samen met andere royals en regeringsleiders geluncht in Caen op uitnodiging van president François Hollande van Frankrijk. De dag wordt afgesloten met een internationale herdenking in Ouistreham op het zogenoemde ‘Sword beach’.

Naast het Nederlandse koningspaar worden onder anderen de Belgische koning Filip, de Noorse koning Harald en de Deense koningin Margrethe in Normandië verwacht op 6 juni. De Britse koningin Elizabeth komt met haar man prins Philip, haar zoon prins Charles en diens vrouw Camilla en haar kleinzoon prins William en diens vrouw Catherine. Ook president Barack Obama van de Verenigde Staten, president Vladimir Poetin van Rusland en de Canadese premier Stephen Harper staan op de gastenlijst.

Prins Albert

De koning en koningin beginnen deze week met internationaal bezoek aan Nederland. Prins Albert van Monaco bezoekt dinsdagmiddag samen met Willem-Alexander en Máxima Paleis Het Loo in Apeldoorn, waar een tentoonstelling over zijn moeder prinses Grace wordt geopend. Prins Albert houdt een toespraak bij de opening. Het staatshoofd van Monaco heeft tijdens zijn tweedaagse bezoek verder onder meer een ontmoeting met premier Mark Rutte en met vertegenwoordigers van Boskalis, Van Oord en Philips gepland.

Aanvankelijk zou ook prins Alberts vrouw prinses Charlène, van wie vrijdag bekend werd dat ze zwanger is, naar Nederland komen, maar zaterdagavond werd duidelijk dat zij in het ministaatje aan de Middellandse Zee blijft.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord