Koningspaar in Zuid-Korea voor staatsbezoek

Vorsten

2014-11-02 13:37:00

SEOUL – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zondag uit Tokio aangekomen op het vliegveld Gimpo van Seoul voor hun maandag beginnende tweedaagse staatsbezoek aan Zuid-Korea. Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd dit Aziatische land bezoekt. In de Nederlandse delegatie bevindt zich ook bondscoach Guus Hiddink, op afstand de bekendste Nederlander in Zuid-Korea.

Hiddink was in 2002 coach van de Zuid-Koreanen bij het in Zuid-Korea en Japan gehouden WK voetbal, waarbij Zuid-Korea verrassend als vierde eindigde. Sindsdien zijn ‘Nederland’ en ‘Hiddink’ voor de Zuid-Koreanen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar dat de koning hem uitnodigde om als ‘boegbeeld’ op te treden voor het bezoek. De bondscoach voert maandag in aanwezigheid van het koningspaar ook het woord op een seminar.

In het kielzog van het koninklijk gezelschap is evenals vorige week bij het staatsbezoek aan Japan weer een flinke handelsdelegatie mee onder aanvoering van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Zuid-Korea behoort tot de top 3 van landen waar Nederland in Azië naar exporteert. Het accent bij deze handelsreis ligt onder meer op land- en tuinbouw, windenergie, scheepsbouw, slimme mobiliteit en de auto-industrie.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, die eerder dit jaar Den Haag bezocht in het kader van de NSS-top, wil de Zuid-Koreaanse economie hervormen en duurzamer maken en zoekt daarbij verbreding van de relaties met Nederland. Zo moet Zuid-Korea minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, waarvoor windenergie een alternatief kan zijn.

In Zuid-Korea is de afgelopen dagen instemmend gereageerd op de toespraak van Willem-Alexander vorige week bij het staatsbanket in Tokio. ”Erkenning van het leed dat mensen hebben ondervonden is de basis van verzoening”, zei de koning over de Tweede Wereldoorlog. Japan zou er goed aan doen zijn boodschap ter harte te nemen, vinden de Zuid-Koreanen die over dat oorlogsverleden nog constant overloop liggen met het buurland.


Meer Vorstenhuizen