Koningspaar middelpunt op gigantische foto

Vorsten

2017-04-28 20:56:00

AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagavond met honderden Nederlanders geposeerd voor een gigantische foto. Die werd gemaakt na afloop van het diner dat de koning gaf voor 150 mensen die net als hij op 27 april jarig zijn.

“Ik heb ooit eens in een speech gezegd dat Nederland niet uit zeventien miljoen selfies bestaat, we willen het iets anders noemen dan ook”, zei Willem-Alexander voor aanvang van het diner over de bijzondere foto. “Een usfie, want wifi zal waarschijnlijk al een beschermde naam zijn. We maken op de Dam een usfie van ons allemaal samen en door de wonderen van de techniek zal iedereen daar ook heel goed herkenbaar op zijn.”

De foto is een zogenaamde gigapixel-foto waarin zover kan worden ingezoomd, dat iedereen zichzelf terug kan vinden. Voor het Koninklijk Paleis in Amsterdam was een goudkleurige 50 neergelegd, waar Willem-Alexander en Máxima tussen gingen staan. Om hen heen stonden de dinergasten, achter het gezelschap op de Dam stonden enkele honderden mensen die graag met Willem-Alexander en Máxima op de foto wilden. Een aantal van hen stond in de rij voor het Paleis op de Dam, dat ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de koning de komende vijftig uur geopend is voor het publiek.

Koninklijke gasten

In het paleis is niet alleen de tentoonstelling ’50 jaar’ te zien, er zijn ook doorlopend dans- en muziekuitvoeringen. De 12.500 gratis toegangskaarten zijn allemaal vergeven, maar de expositie is ook nog te zien tussen 5 en 14 mei. In de Burgerzaal van het paleis, waar vrijdagavond werd gegeten, is één tafel gedekt zoals voor het verjaardagsdiner.

Met het bijzondere etentje zijn de feestelijkheden voor Willem-Alexander nog niet voorbij. Dit weekeinde ontvangt hij in en rond Den Haag een keur aan buitenlandse koninklijke gasten, die hem komen feliciteren met zijn vijftigste verjaardag.


Meer Vorstenhuizen