Koningspaar naar Kop van Noord-Holland

Vorsten

11-07-2014 15:48:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen vrijdag 12 september een streekbezoek aan de Kop van Noord-Holland. Ze bezoeken Den Oever, Den Helder en Warmenhuizen. Het is het tweede streekbezoek van dit jaar. In mei bezochten ze de Achterhoek.

Het Noord-Hollandse streekbezoek start in Den Oever, waar commissaris van de Koning Johan Remkes en burgemeester Jaap Nawijn van de gemeente Hollands Kroon het koningspaar ontvangen. Tijdens een wandeling over de dijk geven ze de koninklijke gasten uitleg over het project Waddenpoort Den Oever. Dat behelst onder meer het versterken van de dijken en de uitbreiding van het aantal ligplaatsen en recreatieve voorzieningen in de havens. Het bedrijf Tocardo geeft het koningspaar aansluitend uitleg over het opwekken van energie met getijdenturbines in de sluis van de Afsluitdijk.

Sluis

In Den Helder is de ontvangst in het bezoekerscentrum van het historische Willemsoord. Deze voormalige scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine is grotendeels gerestaureerd en huisvest naast nautische en culturele instellingen ook bedrijven. De koning en koningin maken een wandeling over het voormalige marineterrein, onder meer langs de in aanbouw zijnde schouwburg. Bij de Boerenverdrietsluis onthult Willem-Alexander een sluitsteen, waarmee hij het startsein voor de restauratie van de sluis geeft. Daarna vaart het koningspaar door de Koopvaardersbinnenhaven, langs het Reddingmuseum en de nieuw te bouwen bibliotheek. Het bezoek in Den Helder wordt afgesloten met een rondetafelgesprek over de krimp en de kansen in de regio.

Het streekbezoek eindigt met een rondleiding door het bedrijf Vezet in Warmenhuizen. Het is een van ’s lands grootste groenteverwerkende bedrijven en zorgt voor veel werkgelegenheid in de regio. De koning en koningin spreken met studenten en docenten over de opleidings- en ontwikkelmogelijkheden binnen het bedrijf en de betekenis daarvan voor hun toekomst.

Meer Vorstenhuizen