Koningspaar terug van staatsbezoek Polen

Vorsten

25-06-2014 19:39:00

POZNAN – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kunnen tevreden terugkijken op hun eerste staatsbezoek aan Polen, dat woensdagavond eindigde in Poznan. Polen was namelijk zeer blij met alle aandacht en waardering van Nederlandse kant, met name voor de veteranen en voor de belangrijke bijdrage van Polen aan de bevrijding van Nederland. “Die aandacht stellen we zeer op prijs”, aldus president Bronislaw Komorowski eerder woensdag in Warschau.

Polen heeft lang in het verdomhoekje van de geschiedenis gezeten, met tal van invasies, bezettingen, opdelingen en massaslachtingen. Pas 25 jaar geleden kwam er een belangrijke ommekeer met de val van het communisme. “Heel spannend was dat”, aldus Willem-Alexander, die zich die tijd nog goed kon herinneren. De resultaten die Polen sindsdien op tal van terreinen heeft geboekt, zijn indrukwekkend. Nederland wil daarom graag nog betere relaties aanknopen met de ‘aantrekkelijke’ partner, zoals de koning Polen aanduidde.

De keuze voor Polen als eerste bestemming voor een staatsbezoek lag mede daarom voor de hand, zo vertelde hij tijdens een ontmoeting met de meegereisde media in het Stanislaw Theater, waar eerder een pianoconcert werd aangeboden aan de Poolse gastheren. Het koningspaar had het land door de talrijke gesprekken beter leren kennen, met name dat er veel meer is dan Warschau alleen, zei Willem-Alexander.

Investeren

De Polen waren dankbaar dat Nederlandse bedrijven vanaf het begin in 1989 hun vertrouwen in het land hadden uitgesproken door er in te investeren. Dat kwam in veel gesprekken terug, aldus koningin Máxima, die zich tijdens het bezoek terughoudend leek op te stellen. Ook president Komorowski was blij met de investeringen.

De koning liet weten dat er inmiddels twee staatsbezoeken in voorbereiding zijn, al wilde hij er verder niets over kwijt. Diplomatiek gebruik wil dat gastland en gast een bezoek tegelijkertijd aankondigen op het moment dat de data vaststaan. Willem-Alexander wilde in Polen niet op de zaken vooruitlopen.

Meer Vorstenhuizen