Koninklijke eer voor Nelson Mandela

Vorsten

2013-12-08 06:38:00

DEN HAAG – Bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela dinsdag zijn de Europese koningshuizen goed vertegenwoordigd. Er moest echter aan verschillende hoven wel worden gegoocheld met de agenda. Het Noorse en Zweedse koningshuis hebben dinsdag ook verplichtingen in eigen land met de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in Oslo en de overige Nobelprijzen in Stockholm.

Kroonprins Haakon vertegenwoordigt dinsdag in Johannesburg zijn vader koning Harald, die het bij de uitreiking van de vredesprijs ook moet stellen zonder de van een nekoperatie herstellende kroonprinses Mette-Marit. De Zweedse koning Carl Gustaf moet het dinsdag stellen zonder zijn beide dochters. Kroonprinses Victoria gaat naar Zuid-Afrika en prinses Madeleine laat zich excuseren vanwege haar zwangerschap.

Het Belgische hof maakte zondag bekend dat koning Filip naar de plechtigheid gaat. Denemarken vaardigt kroonprins Frederik af naar het voetbalstadion waar de herdenkingsdienst wordt gehouden. Uit Spanje gaat prins Felipe, die wordt vergezeld door premier Rajoy.

Luxemburg

Luxemburg maakte eerder al bekend dat groothertog Henri zou gaan en de RVD voegde daar zaterdag aan toe dat koning Willem-Alexander op 10 en 11 december in Johannesburg en Pretoria zal zijn. Behalve naar de herdenkingsdienst gaat hij ook de laatste eer bewijzen in het Uniegebouw in de hoofdstad.

De audiëntie die de koning dinsdag zou hebben met de president van Burundi is van de baan en het lijkt erop dat hij woensdag ook zal ontbreken bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs 2013. Koningin Máxima moet dit jaar eveneens overslaan. Zij is eveneens in Afrika. Ze begint maandag aan een 5-daags bezoek aan Ethiopië en Tanzania.


Meer Vorstenhuizen