Koninklijke fotosessie in ruil voor rust

Vorsten

2014-02-16 18:13:00

LECH (ANP) – Koning Willem-Alexander rekent erop dat hij met zijn gezin en familie de traditionele skivakantie in het Oostenrijkse Lech in alle rust kan doorbrengen. Dat betekent zonder fotografen achter elke skilift en geen camerateams bij de skiklassen van de prinsesjes. Daarvoor is wel een concessie nodig in de vorm van een strak geregeld fotomoment maandagmorgen. Dan poseren de Oranjes even voor de 80 fotografen en cameramensen, die daarna volgens afspraak netjes uit Lech vertrekken zodat de koninklijke vakantie echt kan beginnen.

De fotosessie is de eerste in Oostenrijk van Willem-Alexander als koning. Dat heeft volgens de Oostenrijkse media voor extra belangstelling gezorgd. Het is ook de eerste keer sinds 2011 dat alle 8 kleinkinderen van prinses Beatrix deelnemen aan het treffen met de media, inclusief prinses Mabel en haar dochters Luana en Zaria. Destijds was hun aanwezigheid een verrassing, dit keer zijn ze aangekondigd.

De fotosessie valt op dezelfde dag als het uiteindelijk fatale ski-ongeluk van prins Friso 2 jaar geleden. Anders dan vorig jaar wordt er dit keer in de kerk van Lech geen speciale aandacht besteed aan het ongeval van Friso. Op zijn overlijden afgelopen zomer is ‘diep bedroefd’ gereageerd, aldus burgemeester Ludwig Muxel van Lech, die zich zeer blij toonde dat de koninklijke familie ook dit jaar weer naar zijn dorp is afgereisd.

Willem-Alexander arriveerde zaterdag in Oostenrijk, prinses Beatrix is er al enkele dagen. De dorpelingen weten dat ze vorig jaar troonsafstand heeft gedaan, maar voor hen is ze nog steeds ‘die Königin’.


Meer Vorstenhuizen