Kroonprins Albanië woest op UEFA

Vorsten

2014-10-24 18:57:00

TIRANA – Kroonprins Leka II van Albanië heeft alle Albanezen in de wereld opgeroepen in verzet te komen tegen het besluit van de UEFA om Albanië tot verliezer te verklaren van de op 14 oktober gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd tegen aartsvijand Servië.

”Racisme en discriminatie hebben gewonnen. Het is niet alleen een zwarte dag voor de Albanese voetballers, maar ook voor de burgers en voetbalfans van de wereld, omdat dit besluit bewijst dat politiek en racisme voetbal nog altijd beheersen”, aldus de woedende Leka II, die zijn boodschap via sociale media als Twitter, Instagram en Facebook verspreidde.

”Racisme is beloond”, aldus de kroonprins, die werkzaam is als ambtenaar in Tirana. Hij verwees naar de haat en xenofobie van de Serviërs bij de interland in Belgrado, waarbij Albanese voetbalfans bij voorbaat al waren geweerd.

Drone

De wedstrijd werd gestaakt nadat een drone met de vlag van Groot-Albanië boven het veld was verschenen. Een Servische speler pakte de vlag, waarna de Albanese spelers hem te lijf gingen en waarop de Servische fans dan weer met geweld reageerden. Servië is daarvoor door de UEFA ook gestraft.

De wedstrijd tegen Albanië werd weliswaar met 3-0 gewonnen verklaard, maar Servië moet wel 3 wedstrijdpunten inleveren en 2 thuiswedstrijden spelen zonder publiek. Zowel Albanië als Servië gaat tegen het besluit in beroep. ”We moeten schouder aan schouder staan om aan dit onrecht een einde te maken”, aldus Leka, ”om een einde te maken aan het racisme dat in voetbal een rol speelt.”


Meer Vorstenhuizen