Kroonprins Servië herdenkt voorouder

Vorsten

2014-02-15 15:18:00

BELGRADO – Het Servisch kroonprinselijk paar en prins Philip heeft zaterdag de festiviteiten bijgewoond ter gelegenheid van de nationale feestdag. Kroonprins Aleksandar hield ook een toespraak waarin hij wees op de verrichtingen van zijn verre voorvader Karasjordje, ‘zwarte George’.

Die leidde 210 jaar geleden de Servische opstand tegen het Ottomaanse bewind. Hij was daarmee de grondlegger van de moderne Servische staat en van de dynastie die met tussenpozen tot 1944 regeerde.

De feestelijkheden begonnen in Orasac, waar destijds de opstandelingen bijeenkwamen. “Elke keer als ik hier kom, ben ik vervuld van trots, maar ook van een enorme verantwoordelijkheid ten opzichte van het erfgoed van onze voorvaderen, een onafhankelijke Servische staat”, aldus de kroonprins.

Inspiratie

De moeilijkheden die Servië in deze tijd ondervindt, zijn volgens hem zeker niet groter dan de obstakels die de vrijheidsstrijders destijds moesten overwinnen. “We moeten inspiratie vinden in hun moed”, meende Aleksandar.

Behalve een herdenking op de plek waar de vrijheidsstrijd ontstond, was er ook een dienst in het koninklijk mausoleum in Oplenac, waar Aleksandar ook een krans legde op het graf van zijn ‘over-over-over-grootvader’. In Belgrado was het kroonprinselijk paar later op de dag ook te gast bij een receptie die werd gegeven door de Servische president Tomislav Nikolic.


Meer Vorstenhuizen