Leonor wordt nieuwe troonopvolger Spanje

Vorsten

02-06-2014 12:03:00

MADRID – Spanje krijgt met het aantreden van koning Felipe VI ook een nieuwe troonopvolger: de op 31 oktober 2005 geboren prinses Leonor. Maar anders dan haar Nederlandse collegaatje prinses Amalia kan Leonor haar plek kwijtraken wanneer er in het gezin van Felipe en zijn vrouw Letizia nog een jongetje geboren zou worden.

Jongens hebben in de Spaanse opvolgingsregels voorrang op meisjes. Dat de grondwet op dat punt niet is veranderd heeft niet te maken met onwil, maar met de doos van Pandora die een grondwetswijziging zou openen. De autonome regio’s, met Catalonië en Baskenland voorop, zouden die gelegenheid aan kunnen grijpen nog meer te veranderen en daar durfden achtereenvolgende regeringen niet aan te beginnen.

Leonor, straks als troonopvolger prinses van Asturië, gaat net als Amalia in Nederland naar een gewone school. Moeder Letizia schermt haar kinderen – naast Leonor is er nog de jongere prinses Sofia – zoveel mogelijk af van de media. Dat is in Spanje, waar de media zich vrijer voelen om leden van de koninklijke familie op straat te fotograferen, ook noodzakelijk.

Meer Vorstenhuizen