Erfgroothertog Guillaume haalt herinneringen op aan Fischbach

Vorsten

24-07-2020 11:02:43

Erfgroothertog Guillaume van Luxemburg vertelt vrijdagavond op televisiezender RTL Télé Lëtzebuerg over zijn favoriete plekjes rond kasteel Fischbach. Daar woont hij sinds het overlijden vorig jaar van zijn grootvader groothertog Jean. De net vader geworden erfgroothertog neemt de kijkers mee de bossen in rond het kasteel en vertelt over de zogenoemde Napoleonshut.

RTL heeft deze zomer een serie onder de noemer ‘VakanzDoheem’: vakantie in eigen land. Vanwege de coronapandemie blijven ook mensen in Luxemburg dit jaar in eigen land, reden voor de televisiezender om de Luxemburgers op bijzondere plekken te attenderen. De aflevering met Guillaume is aangekondigd als een ‘exclusieve rondleiding door Fischbach aan de hand van zijn bekendste inwoner’.

Guillaume heeft veel herinneringen aan het dorp, want ook in zijn jeugd woonde hij er al. De groothertogelijke familie heeft namelijk een bijzonder systeem van woningruil. Château Berg in Colmar-Berg is gereserveerd voor de groothertog, die er na zijn troonsbestijging gaat wonen. Zijn afgetreden voorganger verkast dan naar kasteel Fischbach, dat na diens overlijden ter beschikking komt van de troonopvolger.

Volgens dat roulatiesysteem woonde Guillaume (38) met zijn ouders na de dood van de gepensioneerde groothertogin Charlotte in 1985 tot 2000, toen zijn vader Henri op de troon kwam, in Fischbach. Daar gingen toen zijn grootouders wonen. Na het overlijden van Jean kwam het kasteel vervolgens weer vrij voor troonopvolger Guillaume, met echtgenote Stéphanie en de op 10 mei geboren prins Charles. Die komt in het tv-programma ook nog even in beeld.


Meer Luxemburg

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord