Finland blij met komst groothertog Henri van Luxemburg

Vorsten

2016-05-11 11:15:00

De Finse president Sauli Niinistö is extra blij met het staatsbezoek van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg. Dat zei Niinistö woensdagmorgen in Helsinki tijdens de opening van een zakenforum met bedrijven en vertegenwoordigers van beide landen, onder wie de groothertog.

De blijdschap komt voort uit de persoonlijke ervaringen van de Finse president in Luxemburg. Hij heeft er namelijk een aantal jaren gewoond, zoals hij woensdagavond ook vertelde tijdens het staatsbanket dat hij het eerder op de dag aangekomen groothertogelijk paar aanbood in het presidentieel paleis.

,,Ik ben verheugd de Luxemburgse gastvrijheid en de levendige samenleving van nabij te hebben meegemaakt”, aldus Niinistö. Hij zag veel overeenkomsten tussen beide ,,relatief kleine Europese landen” die het moeten hebben van internationale samenwerking. Luxemburg noemde hij een ,,politiek en economisch succesverhaal” en een land met ,,veel vrienden in de wereld.”

De Finse president zag nog veel mogelijkheden om de betrekkingen tussen beide landen te verdiepen en versterken en het driedaagse staatsbezoek – het eerste uit Luxemburg sinds 1993 – kon daaraan bijdragen.


Meer Luxemburg

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.