Groothertog besluit bezoek aan Polen

Vorsten

09-05-2014 18:25:00

KRAKAU – Het Luxemburgse groothertogelijk paar heeft vrijdag in Krakau zijn driedaagse staatsbezoek aan Polen afgesloten. In de voormalige koningsstad bezochten ze onder meer de Wawel-kathedraal en het gelijknamige kasteel en een vestiging van staalgigant ArcelorMittal.

Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa waren de eerste van een reeks koninklijke bezoekers die Polen in korte tijd over de vloer krijgt. Volgende week is het Deense kroonprinselijk paar op bezoek en eind juni volgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor hun eerste staatsbezoek.

Groothertog Henri benadrukte eerder in de week de bijzondere geschiedenis van zowel Luxemburg als Polen, twee landen die voor hun voortbestaan hebben moeten strijden en die vaak opgedeeld zijn door sterkere buurlanden. Beide landen echter hebben hun onafhankelijkheid weten te behouden, aldus Henri, die verwees naar de viering van 175-jaar onafhankelijkheid die Luxemburg vorige maand herdacht.

Trots

Bij het staatsbezoek, dat plaatsvond in Warschau en Krakau, was er ook aandacht voor de rol die Radio Luxemburg voor de Polen speelde tijdens de zogenoemde Koude Oorlog. ‘Luxy’ zorgde ervoor dat de Polen toch nieuws uit het niet-communistische Westen kregen. “We zijn er trots op dat we op deze manier konden bijdragen aan de verspreiding van nieuws en de waarden van de vrijheid”, aldus groothertog Henri. Hij bezocht in Warschau de musea gewijd aan de opstand en aan de Poolse Joden.

Hij herinnerde eraan dat in Polen dit jaar tal van bijzondere data passeren: 10 jaar lid van de EU, 15 jaar lid van de NAVO, 25 jaar sinds de val van het communisme in 1989, en 70 jaar na de opstand in het getto van Warschau. “Vreugde en verdriet gaan hand in hand”, zei Henri, die verder pleitte voor betere handelsbetrekkingen tussen beide landen.

Meer Luxemburg