Groothertog Henri bijgepraat over werk Hof van Justitie EU

Vorsten

12-01-2021 16:24:34

Groothertog Henri van Luxemburg heeft dinsdag Koen Lenaerts ontvangen, de president van het Hof van Justitie van de Europese Unie. De ontmoeting maakt deel uit van de vorige maand begonnen reeks waarin het Luxemburgse staatshoofd bijgepraat wil worden over de werkzaamheden van de verschillende Europese instellingen en de uitdagingen voor de Europese Unie.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie is sinds 1952 gevestigd in het groothertogdom. Het moet er onder meer voor zorgen dat het EU-recht in alle EU-landen op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd en toegepast. Daarnaast ziet het Hof erop toe dat de 27 lidstaten en EU-instellingen zich aan de Europese wetgeving houden. “Daarin is het een waar instrument van de opbouw van Europa”, aldus het Luxemburgse paleis na afloop van de ontmoeting.

De groothertog en de Belgische magistraat Koen Lenearts, die sinds oktober 2015 president is van het Hof, spraken onder meer over de cruciale rol van de instelling en over de belangrijkste juridische uitdagingen waar Europa voor staat. Vorige maand ontving Henri de eerste procureur-generaal van het nieuwe Europese parket, Laura Codruta Kövesi en de Europese commissaris voor werkgelegenheid en sociale rechten, zijn landgenoot Nicolas Schmit.


Meer Luxemburg

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord