Groothertog Henri krijgt nieuwe schatbewaarder

Vorsten

2020-06-11 13:35:20

Het financieel beheer in de hofhouding van groothertog Henri van Luxemburg ligt sinds deze week in handen van Nobert Becker, voorheen werkzaam bij het door hem zelf opgerichte belastingadvieskantoor ATOZ. Hij wordt in het paleis het hoofd van de zogenoemde ‘Administration des Biens de Son Altesse Royale le Grand-Duc’, zo maakte het hof bekend.

Dat houdt in dat Becker toezicht gaat houden op zowel het privévermogen van de groothertogelijke familie als op de uitgaven die betrekking hebben op de officiële werkzaamheden. Becker krijgt daarmee een belangrijke taak bij het ontwarren van de geldstromen aan het hof en het transparanter maken van het huishoudboekje.

Dat is hard nodig zo bleek eerder dit jaar toen een vernietigend rapport over het reilen en zeilen van de hofhouding en het personeelsbeleid werd gepubliceerd. Premier Xavier Bettel had hier door voormalig hoge ambtenaar Jeannot Waringo een onderzoek naar laten instellen na berichten over misstanden in het paleis en het extreem hoge personeelsverloop.

Personeelsbeleid

Uit het onderzoek bleek onder meer dat er een sfeer van angst heerste onder de paleismedewerkers, dat groothertogin Maria Teresa zich met personeelsbeleid bemoeide en dat de administratie dringend aan herziening toe was om een duidelijkere scheiding tussen openbare en particuliere financiën tot stand te brengen.

De benoeming van Becker volgt kort nadat de ervaren Luxemburgse diplomaat Yuriko Backes is aangetreden als ‘Maréchale de la Cour’, een van de hoogste functies in het paleis. Volgens nieuwssite Reporter.lu gaan de veranderingen echter niet geheel zonder slag of stoot. Zo zou groothertog Henri vorige maand hebben geprobeerd om zijn stafchef Michiel Heintz te ontslaan wegens een vertrouwensbreuk.

Heintz was één van de paleismedewerkers die had aangedrongen op onderzoek. Henri ‘vergat’ echter om voor het ontslag toestemming te vragen van de premier, hetgeen had gemoeten onder de nieuwe regels die na het uitkomen van het rapport zijn afgesproken.


Meer Luxemburg

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt