Groothertog Henri komt niet naar Luik

Vorsten

03-08-2014 12:35:00

LUIK – De Luxemburgse groothertog Henri laat zich maandag in Luik bij de plechtige herdenking van de Duitse inval in België aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, dan precies 100 jaar geleden, vervangen door zijn zoon erfgroothertog Guillaume. Dat valt op te maken uit de gastenlijst die in Brussel is vrijgegeven.

Groothertog Henri ontbrak zaterdag ook op het laatste moment bij de herdenking in eigen land, waar eveneens Guillaume zijn plaats innam. Een reden voor zijn afwezigheid is niet gegeven.

De Spaanse koning Felipe komt zonder echtgenote koningin Letizia naar Luik, zo werd eveneens duidelijk. Aanvankelijk werd er rekening mee gehouden dat beiden bij de herdenking aanwezig zouden zijn.

Toespraak

Koningin Elizabeth laat zich vertegenwoordigen door de hertog en hertogin van Cambridge – William en Catherine. Prins William zal tijdens de plechtigheid ook een korte toespraak houden, evenals de Franse president François Hollande en de Duitse bondspresident Joachim Gauck.

Koning Filip en koningin Mathilde ontvangen de buitenlandse gasten na afloop van de herdenking in het provinciaal paleis van Luik. Onder de genodigden zijn onder anderen de presidenten van Albanië, Bulgarije, Ierland, Malta, Montenegro, Oostenrijk, Roemenië en Servië.

Koning Willem-Alexander is verhinderd. Nederland wordt vertegenwoordigd door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Meer Luxemburg