Groothertog Henri prijst verdiensten EU

Vorsten

23-06-2016 15:15:00

De Luxemburgse groothertog Henri heeft donderdagmorgen in een toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag uitvoerig gesproken over de Europese Unie. “Op deze dag is het evenement dat zich afspeelt op enkele honderden kilometers van ons land dat alle aandacht vraagt”, aldus Henri, doelend op het Brits referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

De Britten maken een fundamentele keuze met verstrekkende gevolgen, zei Henri. Niet alleen voor Groot-Brittannië zelf. “Dat de keuze van de een zo’n impact kan hebben op het leven van anderen is bewijs dat we veel nauwer met elkaar zijn verbonden en dat de Europese integratie al veel verder is gevorderd dan menigeen denkt.”

De groothertog erkende in zijn toespraak in de Philharmonie, waar ook premier Xavier Bettel en parlementsvoorzitter Mars Di Bartolomeo het woord voerden, dat het Europese project waaraan Luxemburg vanaf het begin heeft meegewerkt, tegenwoordig met veel scepsis wordt bekeken. Maar, zo vroeg hij zich af, moest de huidige stagnatie het zicht vertroebelen op de uitzonderlijke prestaties die afgelopen halve eeuw zijn bereikt?

Voor Henri is het duidelijk dat Luxemburg dient vast te houden aan het Europese project waaraan het zoveel te danken heeft. “Het Europese avontuur heeft voor een kader gezorgd waarin ons land zich kon ontwikkelen, maar vooral ook bloeien. Ik wens van harte dat dit ook in de toekomst het geval zal zijn.”

Meer Luxemburg