Groothertog Henri vindt gevolgen corona ingrijpend voor jongeren

Vorsten

24-12-2020 20:30:18

De Luxemburgse groothertog Henri heeft donderdagavond in zijn traditionele kersttoespraak uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren. “Het jaar 2020 is voor ons allemaal een enorme uitdaging geweest”, aldus Henri. Hij werd dit keer heel opvallend niet omringd door kerstversieringen en een kerstboom, maar door de nationale en Europese vlaggen en een heel bescheiden bloemstuk.

Volgens de groothertog moeten de Luxemburgers nog even geduld uitoefenen alvorens een meer normaal leven kan worden opgepakt, ook nu er binnenkort een vaccin beschikbaar is. Dat geduld moesten ook jongeren hebben. “Het is een bijzonder moeilijke tijd voor hen. Als je jong bent, wil je bewegen, uitgaan met vrienden, actief zijn in een muziek- of sportclub. Dit alles lukt al bijna een jaar niet of slechts in beperkte mate.”

“Deze eindejaarsperiode kunnen we niet doen wat we anders graag doen, zoals elkaar opzoeken of een kerstmarkt bezoeken door het virus dat we allemaal hebben onderschat, dat zich ontwikkelde tot een pandemie en ons dagelijks leven en onze gewoonten op zijn kop heeft gezet.” Dat leidde, aldus Henri, inderdaad ook tot een gedeeltelijke beperking “van onze vrijheden, en wel op een ongekende manier. Maar de maatregelen waren nodig om onze medeburgers, onze dierbaren en onszelf te beschermen.”

Beterschap

Hij sprak mede namens groothertogin Maria Teresa zijn medeleven uit. “Mijn eerste gedachten zijn bij degenen die hun leven hebben verloren aan Covid, evenals bij hun families en vrienden. Het is voor de groothertogin en voor mijzelf erg belangrijk om onze oprechte condoleances aan u te betuigen. Onze gedachten zijn ook bij al diegenen die aan de symptomen van het virus lijden of die nog steeds met de naweeën kampen. Wij wensen u en allen die ziek zijn veel beterschap.”

Henri stond uitgebreid stil bij de mogelijke economische gevolgen van de crisis. Die zullen waarschijnlijk op de lange termijn merkbaar zijn “vooral omdat de Luxemburgse economie sterk afhankelijk is van onze Europese buren en van de wereldeconomie”. Aan het slot van zijn tien minuten durende rede was er ook een meer persoonlijke noot in een verwijzing naar zijn 20-jarig regeringsjubileum en de geboorte van prins Charles, een toekomstig troonopvolger. “Ik wens kleine Charles, zijn ouders en ons allemaal, dat we binnenkort weer met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.”


Meer Luxemburg

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.