Guillaume en Stéphanie naar Florida

Vorsten

26-01-2018 18:49:00

2017-11-02 12:01:44 epa06303459 (L-R) Hereditary Grand Duchess of Luxembourg Stephanie, Hereditary Grand Duke Guillaume of Luxembourg, are welcomed by Monsignor Jean-Claude Hollerich, Archbishop of Luxembourg prior to a Holy Mass celebrated in memory of the deceased members of the Grand Ducal Family at the Notre-Dame Cathedral in Luxembourg, 02 November 2017. EPA/JULIEN WARNAND

Luxemburg stuurt komende week een zware delegatie naar Cape Canaveral in Florida voor de lancering van de eerste satelliet van ‘GovSat’. De afvaardiging wordt aangevoerd door erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw erfgroothertogin Stéphanie. Daarnaast reizen ook premier Xavier Bettel en vicepremier Étienne Schneider, die ook economische zaken en defensie in zijn portefeuille heeft, naar Amerika.

Luxemburg heeft hoge verwachtingen van de satelliet, die dinsdag in een baan om de aarde moet worden gebracht via de raket Falcon 9 van Space X, het bedrijf van Elon Musk, die ook bekend is als baas en drijvende kracht achter Tesla. De capaciteit zal worden benut voor beveiligde en betrouwbare militaire communicatie en waar extra ruimte is, kunnen partnerlanden binnen Navo en EU ook frequenties van de ‘GovSat1’ satelliet gebruiken.

GovSat is in 2015 ontstaan door publiek-private samenwerking van Luxemburg met het satellietbedrijf SES in Betzdorf, de geboorteplek van groothertog Henri. Koningin Beatrix nam tijdens haar staatsbezoek aan het groothertogdom in maart 2012 een kijkje bij SES, destijds eigenaar en beheerder van 49 satellieten die toegang boden tot 99 procent van de wereldbevolking. Voor Nederland beheerde SES negen satellietplekken, waarvan naast Defensie ook RTL gebruikmaakte.


Meer Luxemburg

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord