Henri en Marie Teresa reizen naar Finland

Vorsten

2016-05-09 14:45:00

Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa worden dinsdag verwacht in Helsinki voor een driedaags staatsbezoek. Het is voor het eerst sinds 1993 dat er weer een Luxemburgs staatsbezoek aan Finland plaatsvindt. Destijds kwamen Henri’s ouders groothertog Jean en groothertogin Joséphine-Charlotte naar het hoge noorden.

Gastheer tijdens het bezoek is de Finse president Sauli Niinistö, die samen met vrouw Jenni Haukio de koninklijke gasten ontvangt in het presidentieel paleis. Henri wordt vergezeld door drie ministers, onder wie vicepremier Etienne Schneider en minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn.

Tijdens het staatsbezoek staan de handelsrelaties voorop. Woensdag wonen groothertog en president samen een Fins-Luxemburgse zakenbijeenkomst bij, en Henri bezoekt onder meer VTT Technical Research Centre of Finland en de Aalto universiteit.

De maand mei is internationaal populair voor staatsbezoeken. Het Zweedse koningspaar krijgt dinsdag staatsbezoek uit Chili, de Noorse koning krijgt later deze maand de Poolse president op visite, het Jordaanse koningspaar is volgende week op staatsbezoek in België en oorspronkelijk zou de Mexicaanse president eind mei naar Nederland komen.


Meer Luxemburg

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana