Henri naar herdenking voor Mandela

Vorsten

2013-12-07 06:15:00

LUXEMBURG – Groothertog Henri van Luxemburg is één van de eerste buitenlandse vorsten die heeft laten weten dat hij dinsdag in het Soccerstadium van Johannesburg aanwezig zal zijn bij de herdenkingsdienst voor de donderdag op 95-jarige leeftijd overleden Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Het Luxemburgse hof maakte het nieuws vrijdagavond bekend.

De koningen van Noorwegen en Zweden zijn bij voorbaat verhinderd. Dinsdag wordt in Oslo de Nobelvredesprijs uitgereikt en daarbij hoort koning Harald aanwezig te zijn. De overige Nobelprijzen worden in Stockholm overhandigd, door koning Carl XVI Gustaf die dus ook niet naar Zuid-Afrika kan afreizen.

De Deense koningin heeft die dag de ontvangst van nieuwe ambassadeurs in de agenda staan, maar dat kan indien nodig worden verschoven. Het is nog niet bekend wie Nederland bij de herdenkingsdienst of de uitvaart van Mandela in het weekeinde gaat vertegenwoordigen.

Koningin Máxima vertrekt zondagavond voor een week naar Ethiopië en Tanzania. Koning Willem-Alexander ontvangt dinsdag de president van het Afrikaanse Burundi, maar die moet zijn visite mogelijk afzeggen om naar Zuid-Afrika te gaan. In België heeft premier Elio Di Rupo aangekondigd de uitvaart te zullen bijwonen. Van de kant van de koninklijke familie zijn nog geen mededelingen gedaan. In Groot-Brittannië is de verwachting dat prins Charles in het vliegtuig stapt.


Meer Luxemburg