Luxemburg wacht jaren op bezoek Frankrijk

Vorsten

2015-03-06 20:25:00

LUXEMBURG – Luxemburg heeft 23 jaar moeten wachten op officieel bezoek uit buurland Frankrijk. Na president François Mitterrand in 1992 was vrijdag François Hollande het eerste Franse staatshoofd dat zich liet fêteren in het groothertogdom.

Lang duurde de visite overigens niet. Hollande ging na het galadiner bij groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa meteen weer naar huis. Voor het groothertogelijk paleis was veel publiek samengestroomd om een glimp op te vangen van Hollande, zo meldde de Luxemburgse krant Wort.

In Luxemburg werken meer dan 80.000 Franse forensen en er wonen ook enkele tienduizenden Fransen. Een aantal van hen wilde de president weleens van dichtbij zien en dat is in het kleine Luxemburg makkelijker dan in Parijs, zo merkte een Française op. Hollande oogde ontspannen en ging op ‘selfies’ met omstanders terwijl zijn gastheer groothertog Henri onbewogen toekeek. Protest was er ook. Frankrijk wil de enorme kerncentrale in Cattenom langer openhouden en daar zijn de Luxemburgers op zijn zachtst gezegd heel ongelukkig mee. De al meer dan veertig jaar oude centrale ligt op slechts 35 kilometer afstand van Luxemburg-stad.

,,Als er iets met de centrale gebeurt is dat niet alleen een probleem van Frankrijk”, zei de Luxemburgse premier Xavier Bettel dan ook fijntjes tijdens een gezamenlijke persconferentie met Hollande. Het openhouden van de centrale was besproken aldus de premier, evenals het komende Luxemburgse voorzitterschap van de EU.

Hollande volgde bij zijn officiële bezoekgedeeltelijk het spoor van koningin Beatrix. Net als de toenmalige Nederlandse koningin bij haar staatsbezoek in 2012 ging hij naar satellietbedrijf SES en naar Esch-Belval, waar op het voormalige terrein van de hoogovens een nieuwe stad verrijst.


Meer Luxemburg