Luxemburgse hof maakt met Yuriko Backes nieuw begin

Vorsten

01-06-2020 11:45:57

De nieuwe ‘Maréchale de la Cour’, het hoofd van de Luxemburgse hofhouding, is maandag aan haar werk begonnen. Yuriko Backes kondigde dat zelf aan op Twitter en kreeg meteen van vrienden en bekenden en uit de Luxemburgse samenleving veel bijval. Ze vroeg op haar eerste werkdag ook aandacht voor de ‘internationale dag van ouders’ met een foto van het erfgroothertogelijk paar Guillaume en Stéphanie, die net ouders zijn geworden van prins Charles.

Het aantreden van Yuriko Backes, een ervaren diplomaat en tot voor kort onder meer chef van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Luxemburg en adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken, moet een einde maken aan de jarenlange problemen en onrust in het paleis. Haar aanstelling is gedaan in nauw overleg met premier Xavier Bettel, die vorig jaar een onderzoek liet instellen naar onder meer het grote personeelsverloop aan het hof.

De bevindingen waren zeer pijnlijk voor groothertog Henri. Die moest beloven snel een modernisering door te voeren en daarnaast zijn echtgenote Maria Teresa voortaan buiten het personeelsbeleid te laten. Backes was zich bij haar benoeming bewust van de hooggespannen verwachtingen, zo bleek in april. “Me zeer bewust van de verantwoordelijkheden die me zijn toevertrouwd, aanvaard ik nederig de aanstelling als Maréchale, vereerd dat ik kan dienen in het belang van Luxemburg”, aldus Yuriko Backes.


Meer Luxemburg

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord