Luxemburgse premier bespreekt rapport over hof in kabinet

Vorsten

30-01-2020 14:40:04

Premier Xavier Bettel van Luxemburg behandelt vrijdag tijdens het kabinetsberaad het rapport over de financiële huishouding en het personeelsbeleid aan het Luxemburgse hof.

Bettel heeft afgelopen zomer zelf opdracht gegeven tot het opstellen van dat rapport na berichten over een groot personeelsverloop en een onprettige werksfeer in het paleis. Dat kon hij doen omdat de salarissen van het hofpersoneel uit de staatsbegroting worden betaald. De premier heeft het verslag afgelopen week ontvangen van Jeannot Waringo, voormalig inspecteur-generaal van Financiën.

In Luxemburgse media is volop gespeculeerd over de inhoud. Groothertogin Maria Teresa zou volgens berichten als een dictator regeren over het personeel, reden voor het grote verloop onder de medewerkers. In reactie daarop kwam groothertog Henri maandag met een zeer ongebruikelijke verklaring waarin hij zijn vrouw ‘en moeder van onze vijf kinderen’ verdedigde en de media veroordeelde.

Dat leidde de afgelopen dagen weer tot discussie over de vraag of Henri zo’n verklaring wel had mogen publiceren. De journalistenbond was in elk geval verbolgen vanwege zijn kritiek op de pers. Premier Bettel had echter geen bezwaar. Hij zal na de bespreking van het rapport in het kabinet ook het parlement een exemplaar sturen.

Meer Luxemburg