Maria Teresa ontbreekt in Duitsland

Vorsten

2014-09-18 15:31:00

BAD DOBERAN – De Duitse bondspresident Joachim Gauck heeft met opzet Bad Doberan en Rostock uitgekozen voor de ontmoeting met de staatshoofden van de Duitstalige landen. Gauck werd in Rostock geboren. Hij werkte er als predikant, die zich verzette tegen het Oost-Duitse communistische regime waaraan bijna een kwart eeuw geleden een einde kwam.

Gauck heeft voor de staatshoofden overigens een ander programma bedacht dan voor hun echtgenotes. Terwijl groothertog Henri van Luxemburg, erfprins Alois van Liechtenstein en koning Filip van België onder meer naar een voormalige gevangenis van de Oost-Duitse staatsveiligheidsdienst gaan, hebben de dames een uitstapje met de historische Molli-trein naar Heiligendamm. Het vrouwengezelschap is trouwens niet compleet. Naast koningin Mathilde en erfprinses Sophie ontbreekt de Luxemburgse groothertogin Maria Teresa. Die heeft vorige week een knieoperatie ondergaan en moet enkele weken rust houden. Het toeristische uitstapje in Mecklenburg moest ze dus ook aan zich voorbij laten gaan.

Bad Doberan, waar de koninklijke gasten samen met de presidentsparen van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bijeenkwamen, kreeg ook al eens koninklijk bezoek uit Nederland. Prins Constantijn en prinses Laurentien bezochten de badplaats in 2003 om een gedenksteen te onthullen ter ere van de vroegere rector van het gymnasium waar prins Claus in de jaren 1943-1944 naar school ging.


Meer België