Maria Teresa viert 60e verjaardag

Vorsten

2016-03-22 11:52:00

De Luxemburgse groothertogin Maria Teresa is dinsdag zestig jaar geworden. De afgelopen weken is in Luxemburg al veel aandacht besteed aan de verjaardag. Maria Teresa heeft daaraan ook volop meegewerkt door het geven van interviews aan binnen- en buitenlandse media, zowel op radio, televisie en aan de geschreven pers.

De in 1956 op Cuba geboren groothertogin, die op Valentijnsdag 1981 in het huwelijk trad met de toenmalige erfgroothertog Henri van Luxemburg, sneed in de gesprekken tal van onderwerpen aan. Ze sprak over de dyslexie van zoon prins Louis, over de rol van vrouwen in de samenleving, haar werk voor Unesco en de bevordering van microkredieten. Dat laatste zou ze ook graag geïntroduceerd zien in haar geboorteland Cuba.

Ook ging Maria Teresa gevoelige onderwerpen, zoals de modernisering van de monarchie, en de weigering van haar man om enkele jaren geleden een wet te tekenen die euthanasie vergemakkelijkte. Ook een conflict dat het hof heeft met een ontslagen oud-medewerker kwam aan de orde, waarbij de groothertogin liet weten dat het paleis zich niet liet chanteren en de gerechtelijke procedure met een gerust hart afwachtte.

Ter gelegenheid van de verjaardag hebben de Luxemburgse posterijen twee postzegels met haar beeltenis uitgegeven. Het paleis gaf vorige week een hele reeks nieuwe foto’s vrij en maandag kreeg Maria Teresa ook nog eens de pauselijke zegen en gelukwensen bij een bezoek met haar hele gezin aan het Vaticaan.


Meer Luxemburg

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig