Verjaardagsviering groothertog drastisch gewijzigd

Vorsten

2014-04-19 11:33:00

LUXEMBURG – De nieuwe Luxemburgse regering van premier Xavier Bettel gaat de verjaardagsviering van groothertog Henri drastisch veranderen. De gebeurtenis is een nationale feestdag, net zoals Koningsdag in Nederland. De viering vindt niet plaats op de verjaardag van Henri zelf (16 april) maar op 23 juni, wanneer het weer in het groothertogdom doorgaans wat beter is.

De belangrijkste verandering die Bettel doorvoert, is het schrappen van het Te Deum, de dankdienst in de kathedraal, als hoofdbestanddeel van de viering. Hij vindt een door de regering georganiseerde religieuze plechtigheid niet meer van deze tijd. Bettel wil er een niet-religieuze ceremonie in het Grote Theater voor terug, waarin alle Luxemburgers zich kunnen vinden. Aan de invulling daarvan wordt nu gewerkt, zo liet Bettel weten aan de krant Luxemburger Wort.

Het Te Deum, waaraan de groothertogelijke familie elk jaar trouw deelnam, verdwijnt overigens niet helemaal. De bijeenkomst wordt verplaatst naar de middag van de ‘Groussherzogsgebuertsdag’, na het traditionele militaire defilé. Gastheer is dan niet langer de regering maar de aartsbisschop van Luxemburg.


Meer Luxemburg