Mabel actief bij ‘Meisjes top’ in Londen

Vorsten

22-07-2014 12:46:00

LONDEN – Prinses Mabel heeft dinsdagmorgen in Londen het openingspanel geleid bij de door Groot-Brittannië en Unicef bijeengeroepen ‘Meisjes top’. Daar wordt besproken hoe binnen één generatie wereldwijd een einde kan worden gemaakt aan kindhuwelijken en genitale verminking van meisjes en vrouwen.

Prinses Mabel voert actie tegen kindhuwelijken met ‘Girls Not Brides’, waarin inmiddels 358 organisaties uit 63 landen participeren. Een kindhuwelijk – soms al op 8-jarige leeftijd – ontneemt een meisje alle toekomstkansen, en brengt haar gezondheid in gevaar omdat ze op veel te jonge leeftijd zwanger wordt.

De regering van Niger bekende op de conferentie dat 76 procent van de meisjes in dat Afrikaanse land voor hun 18e trouwen. Dat is naast traditie vooral een veiligheidsmaatregel. Zo wordt ongehuwd moederschap voorkomen. Niger dacht met het verhogen van de leerplicht tot 16 jaar het gebruik te kunnen terugdringen. Premier Hasina Wajed van Bangladesh deed soortgelijke toezeggingen om kindhuwelijken in haar land te voorkomen.

Mabel besteedde de afgelopen dagen op Twitter al aandacht aan de ‘Girls Summit’, waaraan namens Nederland onder anderen minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking deelneemt. Mabel plaatste ook een foto van zichzelf met twee ‘vastbesloten’ jonge vrouwen uit Pakistan en Malawi in het kader van de topconferentie.

Meer Vorstenhuizen