Malta heeft speciale plek in hart Elizabeth

Vorsten

22-07-2014 13:13:00

LA VALETTA – Koningin Elizabeth heeft Malta het best denkbare cadeau gegeven voor de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid in september. Malta krijgt namelijk de hertogin van Cambridge op visite. The Sunday Times of Malta had dat eerder deze maand al gemeld en het Britse hof bevestigde maandag dat Catherine, beter bekend als Kate, op 20 en 21 september Valetta bezoekt.

De koningin heeft genoeg familieleden die haar kunnen vertegenwoordigen. Dat ze heeft gekozen voor Catherine, betekent dat Malta volop in de schijnwerpers komt te staan. De komst van de hertogin betekent voor Malta een invasie van nieuwsmedia, mede omdat het gaat om haar eerste buitenlandse solo-optreden. Dat Malta daarvoor is uitverkoren, heeft wellicht te maken met de bijzondere herinneringen die Elizabeth en Philip hebben aan het eiland in de Middellandse Zee.

Zoals in het gezin van prinses Beatrix vaak werd verwezen naar de onbekommerde jaren voor de troonswisseling in 1980 op kasteel Drakensteyn, zo is de periode dat Philip als marine-officier op Malta was gestationeerd (1949-1951) en Elizabeth soms maanden achtereen bij hem verbleef, de enige tijd geweest dat het paar een ‘normaal’ leven heeft kunnen leiden.

Philip, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog al op zee onderscheidde, had gehoopt zijn maritieme loopbaan veel langer te kunnen voortzetten, maar het plotselinge overlijden van zijn schoonvader koning George VI in 1952 maakte een abrupt aan zijn carrière. Elizabeth werd koningin en Philip kreeg andere taken.

Malta kreeg sindsdien nog 5 keer bezoek van Elizabeth, in 1954, 1967 (vlak na de onafhankelijkheid), 1992, 2005 en 2007. Die laatste keer is wel omschreven als een ‘tweede huwelijksreis’ omdat het bezoek samenviel met de diamanten huwelijksverjaardag van Elizabeth en Philip. Het was een kort verblijf op weg naar de Gemenebest-conferentie in Oeganda.

Meer Vorstenhuizen