Marcel Wanders ontwerpt Oranjevaasje

Vorsten

07-07-2014 17:04:00

AMSTERDAM – Ontwerper Marcel Wanders presenteert op dinsdag 15 juli een nieuw Oranjevaasje, dat hij ter ere van het 12,5 jarig huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 2 augustus 2014 heeft ontworpen.

Het vaasje wordt uitgegeven door Kristalfabriek Royal Leerdam Crystal en het Nationaal Glasmuseum. Het vaasje vertegenwoordigt niet alleen de koperen bruiloft maar ook de liefde die het koningspaar heeft voor kristalglas. Het Oranjevaasje draagt de naam ‘Koninklijk Koper’ en heeft een oplage van 2002 exemplaren. Vanaf 2 augustus is het vaasje van kristalglas voor 249 euro te koop, het is dan bijna 13,5 jaar geleden dat Willem-Alexander Máxima ten huwelijk vroeg.

Wanders maakt het vaasje van Cristal Superieur, het meest zuivere kristal van Europa en vervaardigd in de fabriek van Royal Leerdam Crystal. Het oranjekleurige vaasje wordt daar mondgeblazen en handgevormd door meester glasblazer Marco Lopulalan.

Het eerste Oranjevaasje stamt uit 1927, toen prinses Juliana 18 jaar werd. Sindsdien is de traditie voortgezet en worden de geliefde verzamelobjecten uitgegeven bij belangrijke gebeurtenissen binnen de koninklijke familie. De laatste keer dat dit gebeurde, was ter ere van de troonswisseling op 30 april 2013, toen kwam een speciaal Koningsvaasje uit.

Meer Vorstenhuizen