Maria Teresa wil taboe dyslexie doorbreken

Vorsten

2016-01-27 18:06:00

LUXEMBURG – Groothertogin Maria Teresa heeft in een televisie-interview openhartig gesproken over de dyslexie van haar derde zoon, prins Louis (29). Bij hem werd pas op tienjarige leeftijd vastgesteld dat hij niet kon lezen, zoals de groothertogin in het vraaggesprek met de Luxemburgse zender RTL vertelde.

De groothertogin hoopt dat in de toekomst dyslexie en aanverwante stoornissen al veel eerder worden geconstateerd. “Al op de kleuterschool”, aldus Maria Teresa. Dat voorkomt voor de betrokkenen kinderen veel ellende. De groothertogin noemde zichzelf zeer betrokken bij het onderwerp.

Om dyslexie onder de aandacht te brengen en het taboe daaromheen te doorbreken wordt zaterdag een nationaal forum gehouden over ‘leerstoornissen’. Maria Teresa verricht de opening en prins Louis komt vertellen over zijn eigen moeilijkheden en ervaringen. Tijdens het forum komen tal van wetenschappers aan het woord.

Creativiteit

“Het is nog een taboe, maar dat is onzin”, zei de groothertogin. Ze wees erop dat de moeilijkheden met lezen vaak worden gecompenseerd door andere talenten, zoals creativiteit. “Albert Einstein, Winston Churchill, Steven Spielberg en Steve Jobs waren dyslectisch”, zei ze.

Maria Teresa had aan dat lijstje ook koning Carl Gustaf en zijn zoon prins Carl Philip kunnen toevoegen. Carl Philip heeft regelmatig gesproken over de problemen die hij om die reden moest overwinnen, over de pesterijen op school en hoon in de media als hij iets verkeerd schreef of voorlas.


Meer Vorstenhuizen