Máxima bekijkt vooruitgang Ethiopië

Vorsten

09-12-2013 17:53:00

ADDIS ABEBA – Koninklijke bezoeken aan Ethiopië zijn tegenwoordig minder gebruikelijk dan 40 jaar geleden toen het grote Afrikaanse land – 31 keer groter dan Nederland – nog een keizerrijk was. Koningin Máxima is maandag in de hoofdstad Addis Abeba aangekomen voor een 2-daags verblijf, haar man Willem-Alexander was er de afgelopen 12 jaar drie keer eerder.

Tijdens een waterreis in 2004 waarbij Willem-Alexander ook Namibië en Oeganda bezocht, kreeg de toenmalige prins foto’s te zien van het staatsbezoek dat zijn grootmoeder koningin Juliana samen met prins Bernhard, prinses Beatrix en prins Claus aan Ethiopië bracht in 1969.

Een decennium eerder, in 1954, was de Ethiopische keizer Haile Selassie op staatsbezoek geweest in Nederland. Beide keren had Juliana zich zeer lovend uitgelaten over de vooruitgang van Ethiopië, het enige Afrikaanse land dat nooit is gekoloniseerd.

Staatsgreep

Haile Selassie werd in 1974 door een staatsgreep aan de kant gezet en gevangen genomen. Hij overleed een jaar later. Ethiopië kreeg een marxistisch bewind, dat net als de Rode Khmer in Cambodja niet schroomde om tegenstanders te vervolgen en te vermoorden. In die tijd kwamen er geen koningen meer over de vloer.

Pas na de val van het communisme in Oost-Europa en het uiteenvallen van de Sovjetunie kwam een einde aan die regering. Ethiopië vierde zondag dat het 19 jaar eerder een nieuwe grondwet kreeg, die de deur opende naar herstel en ontwikkeling. Koningin Máxima, in haar rol als speciaal vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, neemt die vooruitgang deze dagen in ogenschouw.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel