Máxima klopt aan bij banken in Zwitserland

Vorsten

2014-10-02 21:32:00

BASEL – Koningin Máxima is donderdag even op en neer gereisd naar het Zwitserse Basel om de financiële sector op het hart te drukken bij het opstellen van spelregels ook rekening te houden met de toegankelijkheid van financiële diensten. Die moeten voor iedereen toegankelijk worden en blijven.

In Basel sprak de koningin in haar rol als VN-pleitbezorger voor zogenoemde ‘inclusieve financiering’ tijdens een vergadering van de Internationale Standaardisatie Organisaties en toezichthouders in de financiële sector (SSB). Deze instellingen kijken naar de maatregelen en regelgeving die nodig is om bijvoorbeeld witwassen van geld tegen te gaan, en de (financiële) integriteit van producten en diensten zeker te stellen.

Het gevaar is echter dat zulke strikte regels worden opgesteld dat mensen met een klein inkomen, of werkend in de informele economie, geen kans hebben om bijvoorbeeld een bankrekening te open of geld over te maken omdat zij niet aan alle voorwaarden voldoen. Máxima heeft dat probleem eerder al vastgesteld tijdens werkbezoeken aan Peru en Colombia.

De koningin sprak ook in 2011 en 2012 met vertegenwoordigers van de SSB’s en andere financiële organisaties, als de Wereldbank. De belangstelling voor de relatie tussen standaarden voor financiële integriteit en inclusieve financiering groeit, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst die over het uitstapje naar Basel berichtte.


Meer Vorstenhuizen