Máxima mooi door verse groente, grapt koning

Vorsten

2014-09-12 15:52:00

WARMENHUIZEN – Koningin Máxima was even verrast door de inleidende opmerking vrijdagmiddag tijdens een gesprek met docenten en leerlingen van de interne opleiding van groente- en fruitgigant Vezet in Warmenhuizen. ”In het echt ziet u er nog mooier uit”, kreeg de koningin te horen. ”Oh, ik dacht dat u iets ging zeggen over groente”, antwoordde de verbouwereerde Máxima.

De opmerking was opgevangen door koning Willem-Alexander een tafeltje verderop. Hij draaide zich een slag om en merkte gevat op ”Ze eet alleen maar verse groente”. Dat was het geheim van de schoonheid van zijn vrouw! Iedereen in het kleine zaaltje moest lachen. ”Ik ben een goede klant”, bekende de koningin. Vezet is hoofdleverancier van Albert Heijn, dat onder meer ‘gemaksgroente’ en ‘gemaksfruit’ afneemt: gewassen, gesneden, verpakt of verwerkt in salades.

Máxima had veel belangstelling voor de rondleiding door het bedrijf dat werkt biedt aan 1200 mensen. Algemeen directeur Hans Boshuizen kreeg een spervuur van vragen te verwerken. Over de temperatuur in de productiehallen (6 graden), de opleiding van het personeel, de herkomst van de groenten (veel uit de regio, tegen een vaste prijs) en over de fabricatie van pizza.

Afsluiting

Het bezoek aan Vezet vormde de afsluiting van het streekbezoek aan de kop van Noord-Holland. ”We hadden u nog veel meer kunnen laten zien, maar we moesten een keuze maken”, aldus commissaris van de koning Johan Remkes in zijn afscheidswoord.

Het koningspaar was eerder op de dag in Den Oever en Den Helder. In de marinestad, waar Willem-Alexander bijna 30 jaar geleden zijn dienstplicht vervulde, werd de voormalige marinewerf Willemsoord bezocht, die nu wordt omgevormd tot nieuwe stadswijk als deel van de uitgebreide facelift van Den Helder. In een rondetafelgesprek over krimp en kansen voor de stad en regio bleek uit de vragen dat de koning goed op de hoogte was van de uitdagingen voor het zich als ‘Amsterdam Noord’ afficherende Den Helder.


Meer Vorstenhuizen