Máxima spreekt over emancipatie

Vorsten

23-06-2014 15:22:00

EINDHOVEN – Een dag voor aanvang van het staatsbezoek aan Polen bezocht koningin Máxima maandag de bijeenkomst KRACHT on Tour in Eindhoven. De koningin sprak in de Lichtstad op uitnodiging van minister Jet Bussemaker (Emancipatie) over het belang van financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Ook ging zij in gesprek met vrouwen uit de regio over hun eigen financiële positie.

”Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven. Al dan niet met een bijrijder naast je en een volle achterbank”, sprak Máxima. In haar toespraak somde ze op dat vrouwen het goed doen in het onderwijs. ”Op hogescholen en universiteiten studeren meisjes beter en sneller dan jongens. Onze kenniseconomie wordt steeds sterker aangedreven door deze meisjes.”

”Ten tweede: vrouwen worden steeds ondernemender. Inmiddels is één op de drie ondernemers in Nederland vrouw. Een generatie geleden – halverwege de jaren tachtig – was dat één op de zes”, vervolgde de koningin.

Partner

”Ten derde: de meeste vrouwen kunnen best goed met geld omgaan. Tenminste: als je ze vergelijkt met mannen. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat vrouwen beter weten wat hun saldo is, voorzichtiger zijn met grote uitgaven en beter op de prijs letten van dingen die ze willen kopen. Wist u overigens dat één op de vijf vrouwen inmiddels méér verdient dan haar partner? Aan het begin van deze eeuw kwam dat veel minder voor. Toen verdiende één op de acht vrouwen meer dan haar man of vriend.”

Ondanks al deze ontwikkelingen vindt Máxima dat er nog wel werk aan de winkel is. De financiële positie van vrouwen blijft kwetsbaar. Máxima: ”De helft van de vrouwen in Nederland is niet economisch zelfstandig. Dat hoeft geen probleem te zijn, als vrouwen goede afspraken hebben gemaakt met hun partner en serieus hebben nagedacht over de toekomst. Maar veel vrouwen doen dat niet. Ze denken dat alles vanzelf wel goed blijft gaan en dat ze zich geen zorgen hoeven maken. Optimisme is een heel erg mooie eigenschap. Maar een beetje realisme is óók belangrijk.”

Máxima waarschuwt dat werkloosheid, een scheiding of ziekte het leven erg kunnen veranderen. ”En ze hebben soms grote gevolgen voor de financiële situatie en de zelfstandigheid van vrouwen. Het is goed daarover na te denken. En erover te praten met je partner.”

Meer Vorstenhuizen