Monaco herdenkt sterfdag prinses Grace

Vorsten

2014-09-14 10:50:00

MONACO – De prinselijke familie van Monaco staat zondag stil bij de 32e sterfdag van prinses Grace. Die overleed op 14 september 1982, een dag nadat ze met haar auto in de bergen boven Monaco van de weg was geraakt. Jongste dochter prinses Stéphanie die bij haar moeder in de auto zat, raakte gewond. Grace was 52 jaar oud.

Over de precieze toedracht van het ongeluk doen nog steeds veel verhalen de ronde. In de officiële versie kreeg Grace onderweg van het buitenverblijf Roc Angel naar het paleis een beroerte. Ze raakte daardoor op de slingerende bergweg de controle over haar Rover kwijt en belandde naast de weg. De prinses was buiten bewustzijn toen ze uit het autowrak werd gehaald. Ze was zwaargewond en kwam ook niet meer bij kennis.

Grace was als filmster en Oscar-winnares wereldberoemd toen ze in 1956 in Monaco trouwde met prins Rainier III. Haar komst naar het vorstendom droeg in belangrijke mate bij aan de bekendheid en uitstraling daarvan. Met Rainier kreeg Grace drie kinderen: Caroline, Albert (de huidige vorst van Monaco) en Stéphanie.

Haar vroege overlijden heeft Grace niet doen vergeten. De prinses en oud-filmster is een icoon gebleven. Op dit moment is er op paleis Het Loo een tentoonstelling aan haar gewijd die eerder dit jaar is geopend door koning Willem-Alexander en prins Albert II.


Meer Vorstenhuizen