Albert en Charlène: sprookjeshuwelijk in Monaco?

redactievorsten

01-07-2021 08:00:20

Door Rick Evers

Al zijn prins Albert en prinses Charlène inmiddels tien jaar getrouwd, de geruchten over hun huwelijk blijven aanhouden. En dat terwijl ze zich toch regelmatig positief over elkaar uitlaten.

Een smet vanaf het begin

Op 1 juli 2021 vieren prins Albert en prinses Charlène hun tinnen huwelijk. Dan is het tien jaar geleden dat de vorst en de voormalig olympisch zwemster elkaar het jawoord gaven in zonnig Monaco. Waar andere prinselijke en koninklijke huwelijken direct het stempel ‘sprookjeshuwelijk’ krijgen, heeft dit huwelijk al vanaf het begin een smet; hun relatie blijft de gemoederen bezighouden. De aanloop naar de grote dag is verre van rooskleurig. Naast de twee door de prins erkende buitenechtelijke kinderen duikt plots een verhaal op over nog een kind van Albert. En nog een. Het zou Charlène te veel zijn geworden. Niet alleen roddelbladen, zelfs serieuze kranten maken melding dat de bruid het op een lopen heeft gezet. Maar het huwelijk gaat zoals gepland gewoon door. Toute royale komt vanuit heel Europa naar de kerkelijke inzegening in de openlucht, op het binnenplein van het paleis. Buiten de muren is ruimte gecreëerd voor een duizendtal Monegasken. Het is een klein, maar betrokken volk, dat in de voorbije maanden al het nieuws van dichtbij heeft meegekregen. Zij verwelkomen Charlène na die zware weken met een hartverwarmend applaus, dat haar zichtbaar goed doet, wanneer ze aan de arm van haar vader haar weg naar Albert maakt. Albert lijkt nerveus, maar gidst haar door de plechtigheid in het Frans, een taal die ze nog niet machtig is. Charlène straalt sereniteit uit, met een zachte glimlach. Ook al zijn er inmiddels heel wat jaren verstreken, de onrust rondom het paar blijft. Albert doet zijn staatsbezoeken voornamelijk alleen en gaat regelmatig zonder zijn echtgenote naar koninklijke evenementen in het buitenland. In een uitzonderlijk geval gaat Charlène in haar eentje, naar het huwelijk van de Zweedse prinses Madeleine. Waar al haar collega’s die middag een diadeem dragen, kiest Charlène ervoor om geen van haar beide exemplaren op te zetten. Het is dan ook niet de glamour die lonkt als ze de kans krijgt prinses te worden. Charlène kiest ervoor om alles op haar eigen manier aan te pakken. Daarbij zijn haar twee kinderen haar hoogste prioriteit. De tweeling, prinses Gabriella en erfprins Jacques, wordt eind 2014 geboren.

Kan Diana’s erfenis William en Harry verenigen?

De nieuwe Vorsten ligt nu in de winkel en is zonder verzendkosten te bestellen in de shop.

Naar buiten!

Hoewel ze de beschikking hebben over een riant appartement in het Prinselijk Paleis, compleet met tuin en zwembad, kiest Charlène ervoor om veel tijd door te brengen in Roc Agel, het zomerverblijf op de grens met Frankrijk. Het is een oude boerderij die het paar in 2015 volledig liet renoveren. Rainier III kocht het destijds aan, zodat hij en Grace wat aan hun verplichtingen en het oog konden ontsnappen. Evenals prinses Caroline, prins Albert en prinses Stéphanie, krijgen ook Jacques en Gabriella hier de kans om in alle rust op te groeien, zonder de sociale controle van de Monegasken. Wat dat betreft is het vorstendom net een dorp, iedereen kent elkaar en weet alles van elkaar. Hier in Roc Agel is het rustiger, klinkt het geruis van de wind tussen de fruitbomen en het geloei van koeien in de wei. ‘En als Jacques en Gabriella wat ouder zijn, kunnen ze eieren halen zoals mijn zussen en ik dat vroeger deden’, vertelt prins Albert in een interview. ‘Doordat ik dankzij Roc Agel de natuur goed heb leren kennen, kan ik me altijd blijven verwonderen. Ik wil dat mijn kinderen zo opgroeien dat ze dit ook kunnen ervaren.’ Albert en Charlène nemen hun kinderen ook geregeld mee tijdens officiële en minder officiële plichtplegingen, tijdens feestdagen en soms ook naar werkbezoeken. Charlène lijkt het gelukkigst als haar kinderen in de buurt zijn.

In Graces schoenen

Charlènes glimlach – of het ontbreken ervan – is vaak voer voor verhalen. Is ze niet gelukkig? Waarom laat ze zich niet vaker zien? Is het huwelijk tussen Albert en Charlène wel echte liefde? Charlène is zich bewust van alle verhalen. ‘Mensen zeggen zo gemakkelijk: “O, waarom lacht ze niet op de foto’s?” Nou, soms is het moeilijk om te lachen,’ legt ze uit. ‘Mensen weten niet wat er op de achtergrond speelt.’ Ze noemt een aantal voorvallen: haar vader die moest worden geopereerd, twee vrienden die in tien dagen tijd overleden. ‘Ik heb de privileges van dit leven, maar ik mis ook mijn familie en vrienden in Zuid-Afrika. Het maakt me vaak verdrietig dat ik er niet altijd voor hen kan zijn.’ Vriendinnen als koningin Máxima staan haar in moeilijke tijden bij met raad en daad. Ze voelen zich verwant: verliefd worden op een prins, verhuizen naar een vreemd land waarvan je de taal niet machtig bent en je leven in dienst stellen van het volk. Recent vertelt Charlène dat Albert er vanaf het begin echt voor haar is geweest. Als een vriend, als een gids, ontfermt hij zich over haar. Hij wijst haar de weg, ze leert door naar hem te luisteren en hem te observeren. Maar dat is nog niet genoeg. Haar taak is gecompliceerd, niet in de laatste plaats omdat ze niet zomaar een rol op zich heeft genomen, maar in de schoenen van een illustere voorganger is gestapt. Dat zegt prinses Camilla van Bourbon-Beide Siciliën, een vriendin van Albert en Charlène. ‘Ze draagt op haar schouders de erfenis van prinses Grace, die we allemaal zo liefhebben en ons goed herinneren. Als je daarna komt, is dat niet gemakkelijk.’ Prinses Grace, de moeder van Albert, stierf in 1982. Ze had als voormalig filmster het kleine vorstendom internationaal op de kaart weten te zetten. Na haar dood is het nooit meer hetzelfde geworden. Grace beschikte over een indrukwekkende aanwezigheid, een open uitstraling en een groot gevoel voor glamour. Maar ook zij kende ongelukkige tijden, al wordt ook op het paleis de mythe van een niet te evenaren prinses in stand gehouden. Niet alleen vanwege haar portretten die her en der hangen, ook bij de dagelijks gang van zaken wordt nog maar al te vaak gedacht: hoe zou prinses Grace het hebben aangepakt?

Rigoureuze knipbeurt

Als staatshoofd heeft prins Albert natuurlijk de werkkamer van zijn vader overgenomen. Maar ook die van zijn moeder. Daar zit hij veel liever, het is er knusser. En nog precies zo gemeubileerd als op de dag dat zij overleed. Dat zal de druk op Charlène op zijn minst hebben verhoogd. Moet zij ook zo expressief zijn, net zo glamoureus als prinses Grace? Ze heeft er bewust voor gekozen om haar eigen pad te volgen, met instemming van Albert. Zijn prioriteit is het land, de hare is hun gezin. Al is Albert volgens haar ook zeker een toegewijd vader. ‘Een vader die luistert naar zijn kinderen en ze aanmoedigt,’ zegt ze. Haar werk begint voor haar gevoel pas echt als de tweeling aan het eind van de middag uit school komt. ‘Ze houden ervan in ons bed te klimmen, dan blijkt het plots toch wat krap te zijn. En dan tel ik de honden nog niet eens mee, Poppy en Harley!’ Langzaam maar zeker worden de kinderen zich bewuster van hun rol. De jongste, prins Jacques, die later de troon van zijn vader zal erven, is al eens in een uniform gestoken op de nationale feestdag. Inkijkjes in het gezinsleven, waarin gezin en de publieke taken samensmelten, deelt Charlène vaak in mierzoete foto’s op haar Instagram. ‘Dát is mijn meisje!’ schrijft ze trots bij een foto van Gabriella. Deze winter heeft de Prinses van Monaco gekozen voor een rigoureuze knipbeurt: asymmetrisch, een geschoren zijkant, lang van boven. Het zou te maken hebben met haar ongenoegen: prins Albert kreeg een oproep om dit voorjaar voor de rechtbank te verschijnen vanwege een vaderschapskwestie. Een voormalige dame van lichte zeden zou hem een dochter hebben geschonken, een meisje van nu vijftien jaar. Dat zou betekenen dat ze is verwekt in de periode dat Albert en Charlène al een relatie met elkaar hadden. Het is de zoveelste beschuldiging en die zou volgens de geruchtenmolen Charlène te veel zijn geweest. Daarom zou ze besloten hebben symbolisch korte metten te maken met het weinig prinselijke gedrag van haar man. De prinses vertelde onlangs in een interview dat het echt haar eigen keuze was. ‘Het blijkt nogal wat reacties te hebben veroorzaakt,’ zegt Charlène met gevoel voor understatement. ‘Maar ik wilde het al lang, ik hou van de stijl.’ Het is inderdaad niet voor het eerst dat de prinses opvalt door weer een andere coupe. Bovendien leven we in 2021, voegt ze eraan toe. ‘Het zijn zulke moeilijke tijden, dat er wel andere, veel belangrijker onderwerpen zijn die onze aandacht verdienen.’ En wat er ook over Albert wordt geschreven: ‘Ik zal altijd aan jouw kant staan, ik zal je beschermen’ belooft Charlène.

Meer Charlène

Het meisje en de prins: tranen om de tranen bij het huwelijk van Charlène en Albert.


Meer Monaco