Prins Albert haalt herinneringen op aan Giscard d’Estaing

Vorsten

03-12-2020 19:41:02

Prins Albert II van Monaco heeft in een boodschap aan de Franse president Emmanuel Macron mede namens zijn familie en de bevolking van het prinsdom zijn diepe droefheid uitgesproken over het overlijden van oud-president Valéry Giscard d’Estaing. Die is dinsdag op 94-jarige leeftijd gestorven.

Prins Albert schreef in zijn boodschap zich met emotie de bijzondere relatie te herinneren die Giscard d’Estaing had met zijn vader prins Rainier III, en ook de regelmatige bezoeken die de president na het einde van zijn ambtstermijn aan Monaco bracht. Ook recent was Giscard op persoonlijke titel nog op bezoek, aldus Albert.

Op sociale media deelde het vorstenhuis een aantal archieffoto’s, onder meer van een ontmoeting van Albert met de oud-president, maar ook van een ontvangst in het Elysée in Parijs in 1976 van prins Rainier, prinses Grace en hun dochter prinses Caroline.

Grenzen

Giscard d’Estaing heeft een rol gespeeld in de geschiedenis van de betrekkingen tussen Frankrijk en Monaco. Giscard was namelijk minister van Financiën toen het in 1962 tot een conflict kwam tussen beide landen over het belastingregime in het vorstendom en de toenmalige Franse president Charles de Gaulle besloot de grenzen de sluiten. Een jaar later was Giscard mede verantwoordelijk voor een nieuw belastingakkoord, waarna de grenzen weer open gingen.

Ook andere vorstenhuizen haalden donderdag herinneringen op aan de relatie met Giscard d’Estaing. Zo stuurde de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, zijn condoleances en prees hij het stevige fundament dat de oud-president had gelegd onder de betrekkingen tussen Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Roemeens koningshuis deelde een foto van Giscard met de in 2017 overleden koning Mihai, die hem na de val van het communisme in 1989 een aantal keren ontmoette.

Meer Monaco