Prins Albert heeft nieuwe eerste minister

Vorsten

2016-02-01 19:26:00

MONACO – Prins Albert II van Monaco heeft maandag zijn nieuwe eerste minister of ‘Ministre d’Etat’, geïnstalleerd, de Fransman Serge Telle. Deze legde in het prinselijk paleis de eed af in aanwezigheid van niet alleen de prins maar ook verschillende hoge Monegaskische autoriteiten en de familie van de nieuwe regeringschef.

Serge Telle (60) was eerder Frans consul en ambassadeur in het vorstendom. Prins Albert had hem vorige maand benoemd als opvolger van Michel Roger die na een ambtsperiode van zes jaar maandag afzwaaide. Telle leidt de regering van Monaco en is ook verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken, voor zover Albert die niet zelf voor zijn rekening neemt.

Sinds een grondwetswijziging in 2002 is het de vorst van Monaco zelf die de ‘Ministre d’Etat’ aanwijst. Dat kan een Fransman zijn of een Monegask. Vooraf is er overleg met de regering in Frankrijk die graag een vinger in de pap houdt in het ministaatje aan de Middellandse Zee.

Voor 2002 was het bijna een eeuw lang andersom en deed Frankrijk een voorstel aan de prins, die uit een lijst van kandidaten – allen Franse ambtenaren – een keuze mocht maken.


Meer Monaco