Prins Albert II beloont vertrekkend premier met onderscheiding

Vorsten

28-08-2020 19:31:50

Prins Albert II van Monaco heeft vrijdag officieel afscheid genomen van Serge Telle (65), sinds 2016 de minister van staat – een soort premier van het vorstendom. Telle vertrekt op 31 augustus en wordt opgevolgd door Pierre Dartout, terugtredend prefect van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, dat Monaco aan alle kanten omsluit.

Albert dankte Serge Telle voor zijn loyaliteit en werk ten behoeve van Monaco. De bijeenkomst in het prinselijk paleis werd ook bijgewoond door leden van de regering, waaraan Telle als ‘Ministre d’État’ als op één na hoogste autoriteit in het vorstendom leiding had gegeven. De minister van staat vertegenwoordigt de prins waar nodig en treedt vaak ook op als minister van Buitenlandse Zaken in het vijfkoppige kabinet van Monaco.

De vorst van Monaco heeft zelf het privilege om het hoofd van de regering aan te wijzen. Verkiezingen komen daar niet aan te pas. Het was tot 2005 een verplichting om de regeringsleider te rekruteren in buurland Frankrijk. Dat hoeft na een verdragswijziging niet langer, maar is wel gebruik gebleven. Het reservoir aan geschikte bestuurders is in Frankrijk nu eenmaal groter dan in Monaco zelf. Serge Telle kwam dan ook uit het Franse bestuursapparaat, evenals zijn op 1 september aantredende opvolger Pierre Dartout (66).


Meer Monaco

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.