Prins Albert installeert nieuwe premier Monaco

Vorsten

01-09-2020 20:05:24

MONACO – Prins Albert II van Monaco heeft dinsdag in het Palais Princier de nieuwe minister van staat van het vorstendom beëidigd, Pierre Dartout. Hij is de opvolger van de maandag teruggetreden Serge Telle, die vorige week al officieel afscheid had genomen van de vorst.

Dartout gaat als ‘ministre d’État’ als een soort minister-president leiding geven aan het dagelijks bestuur van Monaco, bestaande uit een kabinet van vijf leden. Dat doet hij als plaatsvervanger en soms als vertegenwoordiger van Albert, die zelf in veel zaken wel het laatste woord heeft.

De nieuwe man is in principe aangesteld voor een periode van drie jaar en is afkomstig uit het bestuursapparaat van buurland Frankrijk. Dartout (66) is niet onbekend met Monaco want de afgelopen jaren deed hij dienst als prefect van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, dat het vorstendom aan alle kanten omsluit.

Na de installatieplechtigheid in het paleis, waarbij ook de regeringsleden aanwezig waren, hadden prins en minister van Staat een lang persoonlijk onderhoud waarin Albert vertelde wat zijn verwachtingen zijn voor de komende jaren.


Meer Monaco

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord