Veiling Monaco levert tien miljoen euro op

Vorsten

2014-11-19 21:30:00

MONACO – De nationale feestdag van Monaco is woensdag voor prins Albert II extra feestelijk doordat de opbrengst bekend is van de veiling van 1000 stukken uit de Napoleon-verzameling van zijn overgrootvader prins Louis II. Die veiling heeft afgelopen weekeinde tien miljoen euro opgebracht, werd in Monaco bekendgemaakt.

Topstuk was de steek die Napoleon in 1800 heeft gedragen. Die werd door een Koreaans bedrijf voor 1,5 miljoen (plus 400.000 euro veilingkosten) gekocht. De steek is één van de negentien overgebleven hoofddeksels waarvan vaststaat dat deze door de Frans-Corsicaanse generaal en later keizer zijn gedragen.

Prins Albert wilde met de verkoop van de in het prinselijk paleis tentoongestelde verzameling ruimte maken voor een tentoonstelling die zich concentreert op de familiegeschiedenis van de Grimaldi’s. Bovendien kon hij het geld goed gebruiken voor verbeteringen aan het paleis.


Meer Monaco

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.