Afstand bewaren bij koninklijke bezoeken moeilijk

Vorsten

2020-05-29 19:20:19

Koning Willem-Alexander en zijn medewerkers moeten op zoek naar een nieuwe balans tussen zichtbaarheid van het koningshuis en navolging van de regels en adviezen die vanwege de coronacrisis zijn opgesteld. Dat die opgave niet eenvoudig is, bleek bij werkbezoeken van koningin Máxima op Texel en de koning in station Utrecht Centraal.

Het koningspaar staat te trappelen om de deur uit te gaan en deels de normale agenda op te pakken. Maar koning en koningin hebben een voorbeeldfunctie en moeten zich strikt houden aan de richtlijnen van RIVM en regering. Centraal daarbij staat afstand houden. Die opdracht geldt niet alleen voor Máxima en Willem-Alexander en de hofhouding, maar ook voor degenen met wie ze in contact komen én voor eventueel publiek bij hun optredens.

De voorbije dagen is gebleken dat het zelf afstand houden en daarover afspraken maken met gesprekspartners niet zo’n probleem is. Van koning Willem-Alexander mag het weliswaar niet ‘het nieuwe normaal’ worden genoemd maar slechts het ‘tijdelijke normaal’, feit is dat bij werkbezoeken daar betrekkelijk eenvoudig de hand aan gehouden kan worden. Een probleem ontstaat pas zodra de koning of koningin naar buiten komen.

Dilemma

De korte wandeling van koningin Máxima donderdagmiddag door Den Burg zorgde voor veel gedrang en het negeren van de 1,5 meterregel. Voorbijgangers wilden nu eenmaal dichtbij komen om een foto te maken van de koningin. Op Utrecht Centraal bleef het vrijdagmiddag wat rustiger, mede omdat veel reizigers in de grote stationshal niet bedacht waren op het verschijnen van de koning. Hier waren het fotografen die de afstandsregels aan hun laars lapten, ook na een vermaning van Willem-Alexander.

De Rijksvoorlichtingsdienst had een klein groepje uitgenodigd en anderen gevraagd weg te blijven, om precies deze situatie te voorkomen. Maar de verleiding was te groot en dus doken er meer fotografen op dan afgesproken, waardoor de speelruimte klein werd op momenten dat de koning een praatje maakte of door de poortjes liep.

Daar zit dan ook het dilemma. Als bezoeken van tevoren bekend worden gemaakt, komt er publiek en pers op af en is afstand bewaren een probleem. Maar het stilhouden van alle activiteiten of het alleen selectief uitnodigen van media zorgt ervoor dat het koningshuis onzichtbaar wordt. Om daar een balans in te vinden zal niet eenvoudig zijn.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt