Ambassadeur Argentinië welkom bij Willem-Alexander

Vorsten

07-07-2020 08:36:44

Argentinië krijgt voor het eerst sinds vorig jaar november weer een ambassadeur in Nederland. Koning Willem-Alexander ontvangt woensdagmorgen de geloofsbrieven van Mario Javier Oyarzábal en daarna kan deze officieel aan de slag in Den Haag.

De nieuwe ambassadeur van Máxima’s geboorteland maakt deel uit van een groep van drie die uitgenodigd is op paleis Noordeinde. Ook de vertegenwoordigers van Zuid-Afrika en Vietnam komen hun geloofsbrieven aanbieden.

Het is de eerste keer sinds 10 februari dat koning Willem-Alexander weer geloofsbrieven krijgt. De ceremonie verloopt vanwege de coronamaatregelen echter anders dan gebruikelijk, zo bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag. Zo worden de diplomaten niet met een koets naar het paleis gereden, maar in een auto en rijdt de begeleidende Kamerheer apart. De aankomst en het welkomstceremonieel zijn aan de achterkant van het paleis, waar meer ruimte is voor de erewacht.

Tafeltje

Ook binnen zijn een aantal wijzigingen aangebracht in het ceremonieel. De koning neemt de brieven niet persoonlijk in ontvangst maar de ambassadeur legt ze neer op een tafeltje. Ook worden er geen handen geschud, in lijn met de richtlijnen om fysieke afstand te bewaren.

In andere landen zijn soortgelijke wijzigingen doorgevoerd bij het aanbieden van geloofsbrieven. In Spanje laat koning Felipe ze ook op een tafeltje leggen, terwijl de Belgische koning Filip en de Japanse keizer Naruhito ze wel in ontvangst nemen. De Spaanse koning en de Japanse keizer dragen bij de ontvangst mondkapjes.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.