Amersfoort oefent nog één keer voor Koningsdag

Vorsten

2019-04-26 19:48:00

Amersfoort heeft het vrijdag bij de generale repetitie voor de viering van Koningsdag redelijk droog gehouden. Er vielen enkele druppels, maar dat was niets vergeleken met de wat sombere weersvoorspellingen voor zaterdag wanneer de Oranjes een stukje van het feest komen meevieren.

Het wordt koud, met een voorspelde gevoelstemperatuur van 7 graden, en mogelijk nat. Al zijn niet alle weerbureaus het eens over het precieze tijdstip van de buien. Wanneer de koning een beetje tempo houdt, dan heeft hij de meeste kans om zijn pak droog te houden.

Langs de route die de koninklijke familie in twee uur tijd moet afleggen, waren vrijdag al bijna alle 2300 dranghekken geplaatst. Die zijn ook rijkelijk voorzien van oranjebekleding, voorzien van het alom aanwezige logo van deze editie van Koningsdag: een W, die staat voor ‘Wij, Amersfoort’. De letter W komt ook terug op alle vlaggen en andere souvenirs.

Sponsoren

Opvallend zijn ook de veiligheidsmaatregelen in de stad. De wegbarrières zijn na de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn steeds groter en effectiever geworden, en verhinderen onder meer dat er met auto’s op de menigte kan worden ingereden. Overal hangen camera’s van de politie om het publiek in de gaten te houden.

Amersfoort heeft de festiviteiten begroot op 1 miljoen euro, maar anders dan bij voorgaande edities van de feestdag kunnen langs de route of waar veel publiek komt bedrijven zich nadrukkelijk als sponsor presenteren. Een groot zuivelbedrijf meldt zich tegenover het station als ‘trotse partner’ van Koningsdag. Ook bij het startpunt van de wandeling hebben twee bedrijven de gevel royaal versierd, en wordt gemeld dat ze ‘trotse sponsors’ zijn.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek