Amper 18-jarige Amalia neemt zitting in Raad van State

Vorsten

08-12-2021 03:35:03

Prinses Amalia neemt woensdag, een dag na haar achttiende verjaardag, zitting in de Raad van State. Op die plek kan de prinses zich voorbereiden op haar toekomst als koningin. Een officiële plechtigheid die slechts een uurtje duurt, maar de prinses vindt het “heel spannend”, zo zei haar vader koning Willem-Alexander eerder al.

Woensdag wordt Amalia door haar vader, de huidige voorzitter van de Raad van State, binnengeleid, zoals dat officieel heet. Onder anderen haar moeder koningin Máxima en vicepresident Thom de Graaf zijn aanwezig en Amalia zal een toespraak houden. “Dat vond ik destijds ook spannend en ik zal haar zo goed mogelijk begeleiden”, zei haar vader in november tijdens een staatsbezoek aan Noorwegen.

De plechtigheid vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Na haar binnengeleiding heeft Amalia naast haar moeder een plekje in de Afdeling advisering, waar ze kennis kan opdoen over wetgeving en het staatsrecht en zich zo kan voorbereiden op haar toekomstige taak als staatshoofd. De Afdeling advisering geeft onder meer advies over alle wetsvoorstellen van de regering, adviseert over de Miljoenennota en wetsvoorstellen die Tweede Kamerleden indienen en toetst het klimaatbeleid van de regering op basis van de Klimaatwet. Elke woensdagmiddag komen de leden bij elkaar. Amalia en Máxima mogen deelnemen aan de vergaderingen, maar hebben in de praktijk geen betrokkenheid of stemrecht. Hoe vaak Amalia aanwezig zal zijn, wordt afgestemd op haar studie en andere activiteiten van de prinses.

Koning Willem-Alexander werd zelf in 1985 op zijn achttiende binnengeleid in de Raad van State. Pas tien jaar later, na het afronden van zijn studie geschiedenis en zijn militairediensttijd, woonde Willem-Alexander regelmatig vergaderingen bij. In 2013, toen Willem-Alexander de troon overnam van zijn moeder Beatrix, werd hij ook voorzitter van de Raad van State.

Krijg Amalia cadeau

bij 4x Vorsten

Leer prinses Amalia én andere royals nog beter kennen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord